Wat je voor laaggeletterden kunt doen

Zo’n 2,5 miljoen volwassen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Dat zijn dus een heleboel mensen die een heleboel informatie niet begrijpen: de brief die ze van hun gemeente krijgen, de bijsluiter van hun medicijnen, de veiligheidsinstructie op hun werk, het etiket in de supermarkt… De lijst is eindeloos. In het dagelijks leven worden laaggeletterden voortdurend geconfronteerd met ‘uitdagingen’: een eufemisme voor teksten die veel te moeilijk voor hen zijn.

Ook de lijst met gevolgen is eindeloos. Zo zijn laaggeletterden vaak minder zelfredzaam en voor veel alledaagse dingen afhankelijk van anderen. Dat veroorzaakt schaamte, sociaal-psychische problemen en stress. Laaggeletterden zijn vaker ongelukkig, vaker ongezond, leven vaker van een uitkering en hebben vaker schulden dan mensen die goed kunnen lezen en schrijven.

Daarom moeten we alles doen om laaggeletterden te helpen…

Alleen… hoe doe je dat?

Twee weken terug pleitte Stefan Buijs er in Trouw voor om de aanpak van laaggeletterdheid in het regeerakkoord te zetten. Een week later schreef Hizir Cengiz een column in De Correspondent waarin hij oproept laaggeletterden een stem te geven. Deze week is het mijn beurt:

Laten we de rode loper uitrollen voor laaggeletterden!

Dat doe je bijvoorbeeld zo:

  • Maak je dienstverlening laagdrempelig: zorg dat de dienstverlening van jouw bedrijf, (zorg)instelling of overheidsorganisatie toegankelijk is voor laaggeletterden. Geef praktische hulp aan wie dat nodig heeft. Geef duidelijke uitleg en ga na of je klant je begrijpt.
  • Zorg voor eenvoudige en duidelijke teksten: veel brieven, e-mails en webteksten zijn voor geletterden al ingewikkeld, laat staan voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dus volg een training om te leren hoe je écht eenvoudige, begrijpelijke teksten schrijft.
  • Leer de signalen van laaggeletterdheid herkennen, bij een klant, een collega of familielid. Probeer het onderwerp te bespreken. Vaak wil iemand wel beter leren lezen en schrijven, maar durft hij niet. Misschien kun jij het verschil maken!

Daar wordt iedereen beter van: de laaggeletterden, maar jij ook. En het scheelt veel tijd, geld en frustratie.

Meer weten?

Wil je laaggeletterdheid beter begrijpen en leren herkennen? Of wil je leren om eenvoudig en duidelijk te schrijven? Neem dan contact met me op voor een workshop of training op maat. Bellen kan ook: 06 3832 2824.