Boeken

'Van jongs af aan heb ik graag boeken gelezen.'

Nog altijd lees ik, naast romans voor volwassenen, ook graag jeugdliteratuur. In 2010 vertaalde ik mijn eerste boek, een young adult-roman.

Sindsdien heb ik met veel plezier nog veel meer boeken vertaald.
Hieronder staan ze allemaal. 

In 2016 vertaalde ik een literaire roman van de Britse romanschrijfster Elizabeth Taylor: Angel. De VPRO-gids noemde het boek een heerlijke wrange tragikomedie. Het gaat over een meisje dat zich ontwikkelt tot schrijfster van kasteelromans die hilarisch ongeloofwaardig zijn, maar door het publiek worden verslonden. Taylor heeft dat typisch Britse vermogen om vilein en empathisch tegelijk te zijn. Dat leidt ertoe dat je halverwege verbaasd vaststelt dat je zowaar medelijden begint te krijgen met Angel. Lees hier de recensies in Trouw, De Volkskrant en De Tijd.

In 2016 verscheen bij The House of Books Twee katten in de bibliotheek. Het zijn de memoires van de Amerikaanse bibliothecaresse Jan Louch, die enkele decennia geleden twee Schotse vouwoorkatten naar de bibliotheek haalde om de muizen te bestrijden. De katten weten niet alleen háár hart te veroveren, maar ook dat van heel veel bibliotheekbezoekers, en zelfs van boekenliefhebbers over de hele wereld.

In 2015 kwam Vrij als water uit van Charles Martin. Het is een spannend en aangrijpend verhaal over een man die geleerd heeft veel geld te verdienen zonder over de gevolgen na te denken. Door het toeval belandt hij in Midden-Amerika, op de plek waar diegenen wonen die door zijn toedoen geleden hebben. Hun onbaatzuchtige gastvrijheid en zorg betekenen een keerpunt in zijn leven.

In 2015 verscheen De boekhandel, de eerste literaire roman voor volwassenen die ik heb vertaald. Penelope Fitzgerald wordt gerekend tot de beste Britse auteurs van de vorige eeuw, maar dit is pas haar eerste roman in het Nederlands. Het verhaal gaat over Florence Green, een weduwe van middelbare leeftijd die een boekhandel begint in Old House, een door vocht geteisterd huis in een geïsoleerd Engels kustplaatsje. Ze ondervindt veel tegenstand, onder andere van Mrs. Gamart, ‘de natuurlijke beschermvrouwe van alle openbare activiteiten in Hardborough’, die het verzet tegen de boekhandel orkestreert. De roman zit vol ironie en laat veel onuitgesproken. Trouw noemt het ‘een soepele vertaling van een charmante roman’. Elsbeth Etty zegt in NRC dat de zinnen van Fitzgerald kunstwerken zijn, ‘die in de vertaling van Mieke Prins volledig intact blijven.’ Ook de Vlaamse pers was lovend.

Puppy’s hebben ook ADHD is het verhaal van Liam Creed, een puber met ADHD. Hij is al vaak van school gestuurd en lijkt een hopeloos geval, totdat de BBC hem selecteert voor een speciaal programma en hij een hulphond mag opleiden. De puppy Aero doet hem aan zichzelf denken en terwijl hij Aero traint, wordt hij tegelijkertijd door de hond getraind. Lees hoofdstuk 1.

De wereld volgens Bob vertelt de belevenissen van James Bowen, een straatmuzikant in Londen, met zijn kat Bob, met wie hij een bijzondere band heeft. Bob is zijn vriend en beschermengel in tijden van tegenslag en ziekte. Lees hier het eerste hoofdstuk.

In de zomer van 2013 werd mijn tweede vertaling van Kerry Drewery gepubliceerd: Vogel zonder vleugels. Deze aangrijpende adolescentenroman gaat over een meisje dat zich in de dictatuur van Noord-Korea onder de moeilijkste omstandigheden staande weet te houden door de liefde van en voor anderen.

In maart 2013 is Bloedzusters van Jackson Pearce verschenen, een spannend sprookje over weerwolven en zusterliefde, met een vleugje romantiek. In de loop van het boek blijken de zussen March meer van elkaar te verschillen dan ze ooit hadden kunnen denken: ‘Mijn zus heeft het hart van een kunstenaar met een hakmes en een ooglapje. En ik, dat weten we nu allebei, heb een hart dat onmiskenbaar, onherstelbaar anders is.’

In 2013 is ook Het lijstje van mama uitgekomen, het boek dat St John Green schreef na het overlijden van zijn vrouw Kate. Kort voor haar dood maakte ze een lijstje voor haar man en twee zoontjes met dingen die ze belangrijk vindt: ‘Als ik er niet meer ben, moet je de jongens elke avond twee nachtzoenen geven, een van jou en een van mij.’

In 2012 vertaalde ik Smaragd van Kerry Drewery, het verhaal van Lina, die moet zien te overleven na de Amerikaanse inval in Irak. De vrijheid waarop ze gehoopt had, komt niet. In plaats daarvan wordt haar leven veel ingewikkelder dan daarvoor. Helemaal als ze verliefd wordt op degene op wie ze helemaal niet verliefd mocht worden.

In 2011 vertaalde ik de roman Soldaat, het autobiografische verhaal van een Israëlisch meisje dat haar dienstplicht vervult. Haar leven verandert op slag: ‘Niemand zegt tegen een soldaat dat ze haar kamer moet opruimen, de muziek zachter moet zetten of haar telefoongesprek moet beëindigen. (…) Een soldaat is een soort volwassene met nog meer verantwoordelijkheden dan zijn ouders.’ 

Ik had een vriend in Gaza was het eerste boek dat ik vertaalde. Deze adolescentenroman gaat over de onmogelijke vriendschap tussen een Joods meisje en een Palestijnse jongen. Lees hier een recensie door Bas Maliepaard.